GOK Stawiguda

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

Dzisiaj jest Sobota, 23 września 2017. Do najbliższego wydarzenia pozostało: 0 dni

Relacja z warsztatów EKO Tomaszkowo „Żywność regionalna i tradycyjna Warmii i Mazur”

Relacja z warsztatów EKO Tomaszkowo „Żywność regionalna i tradycyjna Warmii i Mazur”

We wtorek 12.09.2017 w świetlicy w Tomaszkowie odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu „EKO Tomaszkowo”. W części wykładowej, prowadzonej przez panią dr inż. Iwonę Batyk mogliśmy poznać żywność regionalną i tradycyjną Warmii i Mazur.

 

W części warsztatowej natomiast uczestnicy przygotowywali masło domowe dwoma sposobami: tradycyjnym i nowoczesnym. Chociaż sposób nowoczesny (termomix) był zdecydowanie szybszy to sposób tradycyjny– mini maselniczką nadkładaną na słoik litrowy– dostarczył więcej emocji i zabawy. Potem już każdy uczestnik mógł doprawić masło według własnych upodobań– dodając czosnek, szczypiorek czy też posiekaną zieloną pietruszkę.

W trakcie warsztatów rozegrany został mini konkurs dotyczący żywności regionalnej. Nagrodą w konkursie była tradycyjna maselniczka, którą (jak mogliśmy się przekonać) można zrobić bardzo smaczne domowe masło. Po dłuższych zmaganiach– właścicielką tej cennej nagrody została pani Maria Malgrem z Tomaszkowa. W trakcie warsztatów mogliśmy też posmakować sera podpuszczkowego wyrabianego wg starych, tradycyjnych receptur – który zaprezentował uczestnik spotkania pan Leszek Kuryłowicz.

Na zakończenie na stołach zagościła niespodzianka– dwa ciasta przygotowane przez panią prowadzącą zajęcia- Iwonę Batyk. Jedno ciasto było z pokrzywą– drugie z miętą. Nie tylko smak tych wyrobów był niezwykły ale też wyglądały niezwykle kolorowo! Te delicje popijaliśmy ziołowymi herbatkami słodzonymi miodem. Największe wzięcie miała herbatka „Tomaszkowskie Łąki”, którą przygotowała pani Iza Maguda– pasjonatka zdrowej żywności i znawczyni ziół.

Projekt „EKO Tomaszkowo” jest pomyślany jako cykl spotkań na tematy ekologiczne: zdrowego odżywiania, wykorzystania naturalnych produktów w kuchni i domu. Jest też okazją do wymiany doświadczeń, poznania starych i sprawdzonych receptur a przede wszystkim jest propozycją ciekawego spędzenia czasu i integracji. Na realizacje tego projektu Stowarzyszenie „Tomaszkowo„ pozyskało środki z budżetu Gminy Stawiguda.

 

Kolejne warsztaty odbędą się dnia 03 października 2017 r. (wtorek) o godz. 18.00 również w świetlicy w Tomaszkowie. Serdecznie zapraszamy!

 

Dla chętnych – przepis na opisane wyżej ciasta.


CIASTO z POKRZYWĄ lub MIĘTĄ (Iwony Batyk)

Składniki:

- 300 g pokrzywy (najlepiej młoda) lub mięta

- 4 jaja

- 2 szkl. mąki

- 3/4 szkl.- 1 szkl. cukru

- 1 szkl. oleju

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

- Pokrzywę przelewamy wodą o temperaturze ok. 80 C, odsączamy i pozostawiamy do

przeschnięcia (tak aby zawierała jak najmniej wody).

- Mięty nie trzeba przelewać gorącą wodą.

- Pokrzywę lub miętę rozdrobniamy w malakserze lub mikserem.

- Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i pokrzywę lub miętę. Delikatnie wszystko mieszamy.

- Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 C.

- Wystudzone ciasto kroimy na dwa krążki (można je skropić cytryną lub likierem).

- Przekładamy częścią masy, a drugą część rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

 

Masa:

- 250 ml śmietany 36% tłuszczu

- 125 g serka mascarpone

- 2 łyżeczki cukru pudru

- Wszystkie schłodzone składniki razem miksujemy.

 

Dekoracja dowolna- w zależności od możliwości i fantazji.

SMACZNEGO!!!
 

Urszula Dobrzańska

Stowarzyszenie „Tomaszkowo”

Opublikowano: 2017-09-14 09:46:00

Powrót