GOK Stawiguda

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

Dzisiaj jest Czwartek, 22 października 2020. Do najbliższego wydarzenia pozostało: 8 dni

KLUB PODRÓŻNIKA/ V edycja/ 2 spotkanie- Birma 23.11.2017

KLUB PODRÓŻNIKA/ V edycja/ 2 spotkanie- Birma 23.11.2017

W czwartek 23 listopada 2017 r. odbyło się drugie spotkanie V edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszym gościem był kulturoznawca ksiądz Krzysztof Niedałtowski, który opowiedział o swojej podróży do „Złotej Birmy”.

 

Ksiądz Niedałtowski w 2015 r. po raz pierwszy odwiedził Tomaszkowo i poprzez swoje zdjęcia i ogromną wiedzę przybliżył równie egzotyczny kraj jakim jest Iran. Niezmiernie nam miło, że zechciał zawitać ponownie w nasze skromne progi.

Poniżej link do relacji z tamtego spotkania:

http://gok.stawiguda.pl/rekreacja/klub-podroznika/-iii-edycja-i-spotkanie-iran-22.10.2015

 

W miniony czwartek obejrzeliśmy nie tylko piękne zdjęcia przedstawiające złote świątynie, mnichów buddyjskich czy napotkanych ludzi w Birmie ale przede wszystkim mieliśmy możliwość posłuchania o tamtejszej kulturze, religii oraz światopoglądach. Spotkanie to było wyjątkowe. Serdecznie dziękujemy za kolejne odwiedziny i poświęcony czas. Mamy nadzieję, że w kolejnych edycjach spotkań KLUBU PODRÓŻNIKA będziemy gościć księdza Krzysztofa Niedałtowskiego.

 

Podróż do Birmy zaprowadziła nas również do znanego tam słodkiego deseru jaki został podany przed prelekcją, na który podajemy przepis i życzymy smacznego!

 

Relacja: Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

MANGO STICKY RICE


Składniki: (3-4porcje)
- 1 szkl. ryżu kleistego*
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego**
- 2 dojrzałe pokrojone owoce mango, najlepiej żółte
- 3 szczypty soli
- 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
- uprażony sezam do posypania (opcjonalnie orzeszki)

 

* Ryż kleisty funkcjonuje pod nazwą sticky rice lub glutinious rice, znajdziecie go w sklepach z żywnością azjatycką, opcjonalnie można zastąpić go ryżem do sushi.


**1 puszka mleczka kokosowego= 400ml. Wybierzcie mleczko kokosowe o zawartości kokosa nie mniejszej niż 80%.

 

Przygotowanie:
- Ryż dokładnie płuczemy, umieszczamy w wysokiej miseczce lub garnku i zalewamy świeżą, zimną wodą.

- Moczymy co najmniej przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

- Napęczniały ryż odsączamy z wody i gotujemy na parze przez 14 minut.

- Na średnim ogniu w rondelku o grubym dnie umieszczamy mleko kokosowe, które gotujemy wraz z solą oraz cukrem.

- Całość ściągamy z ognia, odmierzamy 1/2 szkl. mleka kokosowego, którą przekładamy do mniejszego rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i gotujemy stale mieszając przez 7-10 minut, do momentu aż mleko zacznie gęstnieć i przypominać kremowy sos.

- Ugotowany ryż przekładamy do miseczki i zalewamy wcześniej ugotowanym mlekiem.

- Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty, aż ryz wchłonie kokosowe mleko.

- Na talerzu układamy porcję ryżu, który polewamy kokosowym sosem i posypujemy prażonym sezamem (w oryginale fasolką mung) oraz obfitą ilość kawałków świeżego mango.

 

Podajemy na ciepło.

Opublikowano: 2017-11-27 12:15:00

Powrót