GOK Stawiguda

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

Dzisiaj jest Wtorek, 19 marca 2019. Do najbliższego wydarzenia pozostało: 1 dzień

KLUB PODRÓŻNIKA/ V edycja/ 3 spotkanie Armenia i Gruzja 14.12.2017

KLUB PODRÓŻNIKA/ V edycja/ 3 spotkanie Armenia i Gruzja 14.12.2017

W czwartek 14 grudnia 2017 r. odbyło się kolejne spotkanie w KLUBIE PODRÓŻNIKA. Naszym gościem był Paweł Kowalewski, który przedstawił swoją podróż o Armenii i Gruzji.

 

Spotkanie rozpoczęło się tradycyjnie od poczęstunku. Małżonka pana Pawła przygotowała przepyszną pastę z czerwonej fasoli zwaną GUPTA, której przepis podajemy poniżej. Prosto z gruzińskiej piekarni został przywieziony chleb PURI. Pani Urszula Dobrzańska przygotowała sałatkę z kuskusem i granatem a na deser ciasteczka SZAKARLAMA, które ze względu na swoją twardość zjada się maczając je wcześniej w herbacie. A od naszej kochanej klubowiczki- pani Helenki z Majd mogliśmy skosztować jeszcze pysznego jabłecznika :) Po takiej uczcie mogliśmy przejść do zdjęć oraz opowieści z podróży.

 

Pan Paweł z małżonką oraz grupą znajomych zorganizował wyprawę do Armenii i Gruzji. Będąc jeszcze w Polsce nasi podróżnicy zarezerwowali noclegi oraz samochód z napędem 4x4. Na miejscu okazało się, że drogi w większości owszem są asfaltowe ale tak podziurawione, że trzeba być doświadczonym kierowcą, aby móc po nich się poruszać. Dodatkowo jazda po zmroku również nie jest wskazana. Po pierwsze dlatego, że jeżdżące tam samochody w większości nie mają sprawnych świateł, a po drugie równoprawnymi uczestnikami dróg są m.in. krowy.

Na spotkaniu obejrzeliśmy bardzo dobre zdjęcia pana Pawła a opowieściom towarzyszyła gruzińska muzyka.

Serdecznie dziękujemy za przybycie, przygotowania i poświęcony czas. Życzymy kolejnych wspaniałych podróży i serdecznie zapraszamy na kolejne spotkania w KLUBIE PODRÓŻNIKA.

 

GUPTA z czerwonej fasoli

 

Składniki:

- czerwona fasola (1 puszka)

- czerwona papryka 1 szt

- cebula, może być czerwona 1 szt

- zmielone orzechy włoskie 0,5 szklanki

- czosnek- 1-2 ząbki

- natka kolendry

- natka pietruszki

- bazylia, tymianek, majeranek

- sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, słodka papryka

 

Przygotowanie:
- Fasolę zblendować.

- Czerwoną paprykę i cebule poddusić.

- Natkę pietruszki, kolendry drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą.

- Do fasoli dodać cebulę, zmielone orzechy, czosnek, natkę pietruszki i kolendry.
- Przyprawy dodać do smaku, wszystko dobrze wymieszać.

 

Relacja: Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

Opublikowano: 2017-12-18 13:20:28

Powrót