Artykuły
Kategorie

We wtorek, 11 lutego 2025 roku, odbyło się piąte spotkanie X edycji KLUBU PODRÓŻNIKA, którego tematem były „BAŁKANY dla każdego”. Wydarzenie miało miejsce w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Stawigudzie i zgromadziło liczne grono miłośników podróży.

 

 

Gośćmi spotkania byli Beata i Tomasz Sowińscy, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami z podróży po Bałkanach. Ich opowieść o kulturze, atrakcjach turystycznych, a także praktycznych aspektach podróżowania po tym regionie przyciągnęła wielu nowych uczestników. Słuchacze mieli okazję dowiedzieć się, jak niedrogo i wygodnie eksplorować Bałkany oraz na co zwrócić szczególną uwagę podczas wyjazdu.

Spotkanie urozmaicił przygotowany przez Beatę i Tomasza Sowińskich pyszny, własnoręcznie wykonany poczęstunek. Uczestnicy mogli skosztować tradycyjnych bałkańskich przysmaków, takich jak banica z serem i szpinakiem, domowa chałwa słonecznikowa, kiełbasa bakaliowa oraz inne regionalne specjały. Smaki Bałkanów dopełniły atmosferę wieczoru, sprawiając, że podróżnicza opowieść nabrała wyjątkowego, autentycznego charakteru.

Organizatorami wydarzenia byli Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie (Ewelina Bladosz) oraz Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych Tomaszkowo (Ula Dobrzańska). Spotkanie odbyło się przy wsparciu Gminy Stawiguda. Organizatorzy zapraszają wszystkich chętnych do dzielenia się swoimi podróżniczymi doświadczeniami.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność i zapraszamy na kolejne spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA!



Wydarzenie przygotował Zespół GOK:
Koordynacja wydarzenia- Ewelina Bladosz
Przygotowanie Sali- Sabina Gałus, Jadwiga Sokal
Przygotowanie techniczne- Artur Kuca
Pomoc podczas spotkania- Magdalena Dąbrowska

Przekazujemy również przepis na DOMOWĄ BAŁKAŃSKĄ CHAŁWĘ:

Składniki: (na około 400 g chałwy)

  • 300 g łuskanego słonecznika
  • 100-120 g płynnego miodu
  • Opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego, pistacje, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa itp.

Przygotowanie:

  1. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz lub do miseczki i ostudzić (pozostawiony na patelni może się przypalić).
  2. Po wystudzeniu partiami umieszczać w młynku do kawy i miksować na piasek. Do zmielenia słonecznika można użyć również dobrego blendera lub malaksera.
  3. Zmielony na piasek słonecznik przesypać do miski, dodać 100 g płynnego miodu i wymieszać całość łyżką. Powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dolać miodu.
  4. Teraz można również naszą chałwę wzbogacić o aromat waniliowy lub dowolne orzechy, migdały lub bakalie.
  5. Słonecznikową masę przełożyć do pudełka lub formy wyłożonej folią spożywczą. Dobrze podociskać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc. Kroić w plasterki lub kostkę.

Smacznego!

KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-0
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-00001
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-0001
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-001
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-006
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-01
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-055
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-06
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-1
KLUB-PODROZNIKA2025Balkany-10

Image

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

ul. Leśna 2
11-034 Stawiguda

tel. (89) 615 09 60

kom. 509 757 294
e-mail: gok@stawiguda.pl

Zobacz też:

2021 © GOK Stawiguda / Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Realizacja: Agencja DM