Artykuły
Kategorie

W czwartek 08.02.2020 r. odbyło się piąte spotkanie VII edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Gościliśmy artystę malarza- Tomasza Awdziejczyka, który przedstawił nam wyjątkowo trudno dostępną dla turystów Koreę Północną.

 

Spotkanie zatytułowane było „Korea Północna i Sztuka” ze względu na zainteresowania oraz charakter wyprawy naszego gościa.



Ula Dobrzańska ze Stowarzyszenia Tomaszkowo przygotowała orientalną potrawę- smażoną cukinię z sezamem po koreańsku podaną z ryżem. Po smacznym wstępie rozpoczęła się prezentacja, na którą przybyło rekordowo dużo osób. Szacujemy, że około 70 → co ewidentnie wskazuje na konieczność rozbudowy świetlicy w Tomaszkowie ;).



Pan Tomasz wraz z towarzyszami odbył podróż do Korei Północnej jako delegacja polskich przedstawicieli kultury i sztuki. Umożliwiło to poznanie tego państwa na tyle na ile pozwolili sami gospodarze. Ważnym punktem podróży było ustalenie, że będzie możliwe dowolne fotografowanie odwiedzanych miejsc. Dzięki temu podczas spotkania mieliśmy okazję obejrzeć zdjęcia bardzo czystego i uporządkowanego miasta z ogromnymi pomnikami. Rzucały się w oczy również plakaty propagandowe, które malowane były ręcznie pędzlem. Pod względem artystycznym robiły ogromne wrażenie. Wyjeżdżając poza miasto widać ludzi ciężko pracujących, uprawiających głównie ziemię za pomocą dość prymitywnych urządzeń. Zdjęcia zdradziły również porządek i ład wśród mieszkańców Korei Północnej, czego przykładem były np. ustawiające się kolejki do autobusu.



Była to ciekawa prezentacja, za którą serdecznie dziękujemy! Przypominamy, że organizatorem spotkań KLUBU PODRÓŻNIKA jest Stowarzyszenie „Tomaszkowo” oraz Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie.


CUKINIA SMAŻONA PO KOREAŃSKU

Składniki:

  • 6 średnich cukinii
  • 1 i 1/2 łyżki soli (do nasolenia cukinii)
  • 8 łodyg szczypiorku (może być kilka więcej)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego (ewentualnie innego oleju roślinnego– ale nie kokosowego!)
  • 1-2 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka – 1 łyżka płatków chilli (według własnego smaku)



Przygotowanie:

  • Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy podłużnie na pół i kroimy w niezbyt cienkie plasterki półksiężyce. Nie mogą być zbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać.
  • Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
  • W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce.
  • Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno.
  • Nasoloną cukinię dwukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.
  • Cukinię przekładamy do większego naczynia, dodajemy posiekany szczypiorek, czosnek, cukier, płatki chilli, olej sezamowy i uprażone ziarna sezamu.
  • Całość mieszamy, najlepiej dłońmi uzbrojonymi w rękawiczki, dokładnie wmasowując przyprawy w cukinię.
  • Przekładamy ją na patelnię i smażymy przez około 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.
  • Podajemy jako przystawkę lub z ryżem/kaszą/ziemniakami jako pełne danie.



Smacznego!


Relacja: Ewelina Bladosz
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

DSC05489
DSC05488
DSC05495
DSC05496
DSC05498
DSC05500
DSC05504
DSC05505
DSC05506
DSC05519

Image

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

ul. Leśna 2
11-034 Stawiguda

tel. (89) 615 09 60

kom. 509 757 294
e-mail: gok@stawiguda.pl

Zobacz też:

2021 © GOK Stawiguda / Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Realizacja: Agencja DM