Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie
ul. Leśna 2
11-034 Stawiguda
tel. (89) 615 09 60
kom. 509 757 294
e-mail: gok@stawiguda.pl
Na piątkowym spotkaniu w Klubie Podróżnika, które odbyło się 13.12.2019 r. mieliśmy okazję zobaczyć zakątki Gruzji – te mniej turystyczne, folderowe ale niezwykle piękne, blisko surowej natury - góry Wielkiego Kaukazu.
Była to wyprawa trekkingowa Eweliny i Pawła Bladosz w północną część tego pasma w okolicach Tushetii a także do Parku Narodowego Lagodekhi i Parku Waszlowani. Prezentowane zdjęcia i filmy z drona miały dodatkowy walor kolorystyczny – wyprawa bowiem odbyła się w okresie jesiennym (przełom września i października 2019) i chociaż warunki pogodowe były wymagające – wiatr i poranne przymrozki – to dla tak pięknych zdjęć warto było.
Nie mniej ciekawe były spotkania z miejscową, bardzo życzliwą i pomocną ludnością. Relacjonujący tę wyprawę podkreślili, że to dobra znajomość języka rosyjskiego jednej z uczestniczek ułatwiła bardzo te kontakty. Ewelina chwaliła również kuchnię gruzińska – jest bardzo smaczna – o czym mogliśmy przekonać się kosztując przygotowanej przez prowadzących zupę charczo. Na słowo musieliśmy uwierzyć, że również wino gruzińskie jest pyszne – mogliśmy natomiast obejrzeć jak tradycyjnie się je produkuje – od setek lat w ten sam sposób i jak wygląda winobranie.
Pasjonująca relacja mocno skupiła uwagę bardzo licznej grupy słuchaczy i nikomu nie przeszkadzało, że spotkanie trwało trochę dłużej niż zazwyczaj. Ci z uczestników, którzy nie mieli okazji spróbować smacznego poczęstunku (były też prawdziwe pierogi gruzińskie i ciasta przyniesione przez klubowiczów) – poprosili o przepis na słynną zupę charczo. O tym jak jest to smaczna potrawa świadczy fakt, że ogromny gar tego przysmaku nie wystarczył dla wszystkich.
Relacja Urszula Dobrzańska, Stowarzyszenie Tomaszkowo
ZUPA CHARCZO
Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
średnia cebula
100 g ryżu
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy chmeli suneli
łyżeczka przyprawy adżika
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
garść świeżej posiekanej kolendry i pietruszki
Przygotowanie:
Pokrojone mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju i włożyć do garnka z wrzącą wodą (ok. 2l)
Dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok 2h).
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, posiekane ząbki czosnku, dodać zmielone orzechy.
Posolić i dusić parę minut.
Do cebuli i orzechów dolać pół szklanki wywaru z mięsa, dokładnie wymieszać i dodać do Charczo.
Wsypać ryż.
Teraz pora na właściwy gruziński smak- trzeba dosypać chmeli suneli i adżikę.
Doprawić do smaku solą.
Wymieszać i gotować kilkanaście minut.
Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.
Smacznego!
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie
ul. Leśna 2
11-034 Stawiguda
tel. (89) 615 09 60
kom. 509 757 294
e-mail: gok@stawiguda.pl