Artykuły
Kategorie

„Wyprawy wysokogórskie”. Pod taką właśnie nazwą odbyło się 5 spotkanie VI edycji KLUBU PODRÓŻNIKA organizowanego przez Stowarzyszenie „Tomaszkowo” oraz Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie.

 

W czwartek 7 lutego 2019 r. w świetlicy w Tomaszkowie gościliśmy niezwykle ciekawą postać- pana Pawła Juszczyszyna, który zachwycił swoją opowieścią!

 

Turystyka wysokogórska- dla wielu z nas jest to coś dość abstrakcyjnego i raczej trudno dostępnego. Zimno, biało i niebezpiecznie... Jest to aktywność niewątpliwie dla wybranych jednostek.
Dzięki wczorajszemu spotkaniu wiemy więcej na ten temat. Pan Paweł przywiózł na spotkanie plecak pełen niezbędnych sprzętów potrzebnych na taką wyprawę. Mowa o specjalnym kombinezonie, butach, rakach, linach, gwoździach oraz innych metalowych akcesoriach asekuracyjnych. Do tego dobre zdjęcia i ciekawy sposób opowiadania! Kto nie dotarł niech żałuje ;)

 

Zdążyliśmy wysłuchać opowieści o dwóch wyprawach. Pierwsza z 2007 r. której celem był niestety wówczas niezdobyty szczyt Kampire Dior (7168 m) w Karakowum w Pakistanie. Wyprawa ta była trudna z przygodami wymagającymi żelaznych nerwów i ogromnej wytrzymałości fizycznej. Celem kolejnej wyprawy był szczyt Manaslu (8156 m) w Nepalu. Tym razem udało się! Szczyt został zdobyty :) Gratulujemy!

 

Czekamy z niecierpliwością na kolejne spotkanie z panem Pawłem, gdyż wzbudził spore emocje i wiele pytań.

 

A my już dziś zapraszamy na ostatnie w tym sezonie spotkanie w KLUBIE PODRÓŻNIKA, które odbędzie się 14 marca 2019 a tematem będzie przepiękna ISLANDIA.

 

Nie zapominając o kąciku kulinarnym tym razem przeważyły słodkości. Ula Dobrzańska wykonała KARPATKĘ, pani Helenka z Majd wspaniały JABŁECZNIK, natomiast pani Aliny z Tomaszkowa pyszne ciasto MIGDAŁOWE, na które podajemy przepis i życzymy smacznego!

 

CIASTO Z MIGDAŁAMI

Składniki:
- 1 kubek słodkiej śmietanki
- 1 kubek cukru
- 4 jaja
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

Masa migdałowa:
- 125 gr masła
- 200 gr. płatków migdałowych
- 1 kubek cukru
- 4 łyżki mleka

Przygotowanie:
- Jaja wraz ze szczyptą soli i cukru ubić na sztywną pianę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
- Lekko wymieszać i wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
- Piec w temperaturze 180 st.c. około 20 min. aż lekko się zarumieni.

Przygotowanie masy migdałowej:
- Rozpuścić masło dodać cukier i płatki migdałowe.
- Wymieszać i dusić około 20 min. aż masa zgęstnieje i zabarwi się na beżowo.
- Gorącą masę rozłożyć na wyjętym z piekarnika cieście i piec jeszcze około 15 minut aż ciasto zarumieni się.

Relacja: Ewelina Sugajska, Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

Image

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

ul. Leśna 2
11-034 Stawiguda

tel. (89) 615 09 60

kom. 509 757 294
e-mail: gok@stawiguda.pl

Zobacz też:

2021 © GOK Stawiguda / Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Realizacja: Agencja DM